Nuttige tips
Nuttige tips om uw gebit gezond te houden
We raden aan om te starten met poetsen vanaf de doorbraak van de eerste melktand. Op die manier worden kinderen al op jonge leeftijd met dit dagelijks ritueel vertrouwd gemaakt. Bovendien wordt door 2 maal per dag te poetsen tandplaque verwijderd en vermindert zo de kans op tandbederf en tandvleesproblemen.
Wanneer tandplaque langdurig op de tanden aanwezig blijft (door onvoldoende mondhygiëne); treedt verharding op. Dit noemen we tandsteen. Tandsteen kan je niet meer met een tandenborstel verwijderen. De tandarts beschikt over de nodige materialen om tandsteen op een adequate manier weg te nemen.
Ons advies luidt dan ook om minstens 1 keer per jaar op bezoek te komen. De frequentie wordt individueel bekeken en hangt af van de gevoeligheidsgraad voor tandbederf en tandvleesproblemen.
Kinderen zien we graag halfjaarlijks terug, gezien de gevoeligheid voor tandbederf in het melkgebit en om de stand van de tanden te evalueren.
Hoe bereid je je kind voor op het tandartsbezoek?
- Vertel vooraf wat jullie gaan doen.
- Breng het tandartsbezoek als iets positiefs over.
- Draag je eventuele onrust niet over op het kind.
- Neem een knuffel mee.
- Blijf in de buurt van je kind of neem het bij je op schoot
- Vreemde geuren en fel licht kunnen je kind wat bang maken.
- Je kan vooraf tandarts spelen met een pop, zodat het kindje weet wat er ongeveer gaat gebeuren.
- Het kan helpen als een oudere broer of zus eerst gaat.
Referenties:
Declerk D. , Leroy R. (2009), de mond spiegel van de gezondheid, pag. 144-145, Kind en Gezin
Poetsmethode
Jonge kinderen tot ongeveer 10 jaar kunnen de tanden het best reinigen door middel van voor- en achterwaartse bewegingen met de tandenborstel. Men spreekt van de 'schrobmethode'. Bij deze methode plaatst men de borstel onder een hoek van 45° naar het tandvlees. De toppen van de haren zet men schuin op de overgang van tand naar tandvlees. Vervolgens maakte men zeer kleine heen-en-weergaande bewegingen.
Vanaf de leeftijd van 10 a 12 jaar worden de schrobbewegingen vervangen door cirkelvormige bewegingen, eveneens onder een hoek van 45°. Cirkelvormige bewegingen geven minder aanleiding tot te hard poetsen, maar vergen wel een betere motoriek, vandaar dat ze onder de 10 jaar nog niet worden aanbevolen.
Zorg zeker dat alle vlakken van de tanden, zowel boven- als onderkaak, gepoetst worden. Een vaste volgorde om de tanden te poetsen kan hierbij handig zijn.
Het gebruik van een elektrische tandenborstel vergt een andere techniek. Het is belangrijk dat met de elektrische tandenborstel geen heen-en-weer- (schrob)- bewegingen worden gemaakt. De extra wrijving zou tot terugtrekken van het tandvlees leiden. Met de kop van de tandenborstel moet elke tand afzonderlijk gereinigd worden.
Een elektrische tandenborstel kan handig zijn bij mensen met een beperkte motoriek, beperkte mondopening, met een uitgesproken braakreflex of bij poetsen door derden.
Een tandenborstel wordt bij voorkeur om de drie maand vervangen (bijvoorbeeld bij het begin van elk seizoen) en zeker wanneer de haren van de borstel gaan ombuigen.
Voor een goeie poetsbeurt heb je voldoende tandpasta als je een hoeveelheid ter grootte van een 'rijstkorrel' aanbrengt voor kinderen tot 2 jaar en met een fluoridegehalte van 1000 ppm (parts per million). De grootte van een erwt voor kinderen tot 6 jaar.
Voor oudere kinderen geldt dezelfde aanbeveling als voor volwassenen. De tandpasta dient tussen de 1350 ppm en 1500 ppm fluoride te bevatten.
Op ongeveer 9-jarige leeftijd mag je kind zijn eigen tanden poetsen. Er zal nog wat toezicht nodig zijn.
Referentie
Declerk D. , Leroy R. (2009), de mond spiegel van de gezondheid, pag. 145-147